Valitse sivu

Kunnallishevoset

Ypäjän kunnallishevonen Parpara seurasi Repsaa

Nelivuotias suomenhevostamma Parpara astui uuteen kunnanhevosen virkaansa helmikuussa 2005 Ypäjän Hevosopiston avointen ovien yhteydessä. Parpara seuraa urallaan ruuna Repsaa, joka tunnollisesti huolehti kunnanhevosen virasta 13 vuoden ajan. Ypäjän kunnan omistamalla Parparalla on edessään varsin normaali virkaura. Aluksi se opetteli ammattiinsa koulutuksessa ja harjoittelussa. Varsinainen työ ratsastuskoulun opetushevosena alkoi koulutuksen edistyessä. Koulutus jatkuu edelleen työn ohessa.

ParparaNähtäväksi jää, eteneekö ura kilpailemiseen asti. Sukutausta viittaa kyllä siihen mahdollisuuteen; isä Samuli on moninkertainen suomenhevosten mestari esteissä ja emä Opetuksellakin on kouluratsastuksen suomenhevosmestaruus. Nähtäväksi jää myös, käytetäänkö Parparaa satunnaisesti edustusajotehtävissäkin vai eskittyykö tamma pelkästään ratsastuksen opetustehtäviin. 

Mammalomakin saattaa jossakin vaiheessa olla mahdollinen.

Ensimmäisinä virkavuosinaan Parpara on edistynyt hienosti; se on varsin innokas, oppiva ja rauhallinen. Sitäpaisti se osaa jo antaa radiohaastattelujakin, eikä ole julkisen huomion kohteena olosta moksiskaan! Jo vuoden 2005 Finnderbyssä Parpara esiintyi hienon arvokkaasti myös palkintoseremonioissa.

Huhtikuussa 2007 Parpara sai myös ”Sankarihevosen” tittelin osallistuttuaan verenluovutukseen apua tarvitsevien lajitovereidensa hyväksi.

Kesän 2007 Parpara on ahertanut ratsastusleiriläisten opettajana, ja kilttinä ja kivana ”opena” päässyt leiriläisten suosion. Myös Suomenhevosen juhlavuoden kiertueella Parpara oli esiintymässä mm. kuninkuusraveissa.

– Kyllä Suomen hevospitäjällä pitää olla oma hevonen, perustelee hevoshankintaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Leppälahti.

Ypäjän kunta hankki ensimmäisen hevosensa vuonna 1992. Tavoitteena oli tukea liikuntaharrastusta ja paikallista ratsastusseuraa. Pojille oli jo jääkiekkokaukaloita ja latukoneita; hevosen hankinta oli jossain määrin viesti tytöille, joiden harrastukseksi ratsastus miellettiin.

– Tavoitteena on kannustaa kaikkia kuntalaisia yleensäkin liikkumiseen ja kunnostaan huolehtimiseen. Tämä on yksi viesti siihen suuntaan, meillähän on jo nyt paljon hevosharrastajia, sekä nuoria että aikuisia, toteaa Leppälahti.

Hevospitäjän mainetta pitää yllä sekin, että kaikki lapset pääsevät kokeilemaan ratsastusta.

– Ala-asteen 3-6 luokat käyvät ratsastamassa kerran vuodessa liikuntatunneilla, ja yläasteella ratsastus on vapaavalintaisen liikunnan yksi laji, kertoo Leppälahti.

Parparan edeltäjästä, kunnanruuna Repsasta kehittyi aikanaan oivallinen ja suosittu nuorisotyöntekijä.