Valitse sivu

YPÄJÄN KUNNAN LIIKUNTA- JA ULKOILUALUEET

 

Ypäjän kunnan monipuoliset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet ovat pienelle kunnalle poikkeuksellisen hienot ja niitä on kehitetty viime vuosina kuntalaisten hyvinvointi huomioiden yhä monipuolisemmiksi. Oheiselta sivulta löydät esittelyt seuraavista liikuntapaikoista ja alueista ominaisuuksineen:

  • Pertunmäen liikuntapuisto
  • Kurjenmäen alue
  • Maastopyöräreitit
  • Uimapaikat

Tervetuloa nauttimaan monipuolisista liikuntamahdollisuuksistamme!

 

Pertunmäen liikuntapuisto

 

Pertunmäen liikuntapuistoa on kehitetty viimeisten vuosien aikana ja Pertunmäeltä löytyy monenlaista tekemistä eri-ikäisille kuntalaisille. Palveluita ovat toki tervetulleita käyttämään myös ulkopaikkakuntalaiset. Alla esittelyä Pertunmäen monipuolisista liikuntamahdollisuuksista, joiden lisäksi alueelta löytyy myös Ypäjän Yllätys ry:n omistama Pertunkaaren liikuntahalli.

Osoite: Urheilutie 3, 32100 Ypäjä / Pertuntie 5, 32100 Ypäjä. Kummallakin osoitteella löytää perille.

Tervetuloa liikkumaan monipuoliselle liikunta-alueelle!

Beach volley-kenttä

 

Kesäisin Pertunmäen liikuntapuistossa, Pertunkaaren urheiluhallin takana, voi pelailla beach volleyta eli suomalaisittain rantalentopalloa. Ota mukaan pallo, kaveri tai isompi porukka ja nauti vuonna 2022 rakennetusta lentopalloon tarkoitetusta hiekkakentästä.

Frisbeegolf-rata (9 väylää)

 

Ypäjän urheilukentän ympäristössä ja sen takametsässä kulkeva yhdeksän väyläinen metsämäinen rata. Väylillä on haasteena puiden lisäksi myös korkeuseroja. Radan pelaaminen on käyttäjälleen ilmaista. Koirat radalla sallittu.

Lisätietoja: Ypäjä DiscGolfPark – Radat – Frisbeegolfradat.fi

Monitoimikaukalo

 

Tuore marraskuun 2023 lopussa valmistunut monitoimikaukalo tarjoaa talvisin loistavat mahdollisuudet erilaisiin jääpeleihin ja luisteluun. Kesäisin kaukalossa on hiekkatekonurmikenttä, jossa voi pelata esimerkiksi tennistä, salibandya ja koripalloa.

Koulujen työaikoina kenttä on myös varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen käytössä, joten varmimmin vapaata tilaa kuntalaisten käyttöön löytyy arkisin kello 15 jälkeen sekä viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Pumptrack-rata

 

Pertunmäestä löytyy asfalttipohjainen pumptrack-rata, jossa erilaisten kaarrosten ja kumpareidenavulla saa vauhtia liikkumisvälineeseen. Radalle voi tulla erikokoisilla pyörillä, temppupyörillä, rullaluistimilla sekä scooteilla. Pumptrack-rata on vapaassa käytössä ja se sopii kaiken ikäisille ja tasoisille käyttäjille.

Lisätietoja hankkeesta: Pumptrack-rata oli osa Ypäjän kunnan investointisuunnitelmaa vuodelle 2022. Radan rakentamisen mahdollisti Hämeen ELY-keskuksen päätöksellä (hankenumero 189302, 13.4.2022) saatu tuki yleishyödylliseen investointihankkeeseen. Ypäjän Pumptrack-rata on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 (siirtymäkausi 2021-2022). Hankkeen Leader-ryhmä on LounaPlussa ry. Tukea on myönnetty 23 852,50 euroa (Euroopan unionin osuus + valtion osuus). Rakennustyöt alkoivat keväällä 2022 – kesällä rata oli jo käyttökunnossa. Valmistumisen jälkeen hankkeesta tehdään loppuselvitys ja maksuhakemus viimeistään tammikuussa 2023.

Pururata

 

Pertunmäen liikuntapuistosta lähtee valaistu Perttulan kuntorata, jonka varrella on useita erilaisia kuntoilupisteitä. Radan varrella on myös opastauluja sekä taukopaikkoja. Pysähdy vaikka Tolmin laavulle tai Kolin kodalle pannukahveille!

Pidempää patikointia janoavat voivat jatkaa matkaansa aina Talastuvalle asti, jonne matkaa kertyy yhteen suuntaan noin 7 kilometriä.

Trampoliinipuisto

 

Pertunmäen kuudella maahan asennetulla trampoliinilla voit käydä loppukeväästä syksyyn asti hyppimässä, pomppimassa, temppuilemassa ja kuntoilemassa vapaasti. Talvella trampoliinit ovat pois käytöstä.

Lisätietoja hankeesta: Hanke sisältyi Ypäjän kunnan investointisuunnitelmaan vuodelle 2021. Hanke sai 20 152,72 euron avustuksen (EU-osuus + valtio) Hämeen ELY-keskuksen päätöksellä 10.6.2021/ hankenumero 169736 (EU-osuus 12 091,63 €, valtion osuus 8 061,09 €). Kunnan omarahoitusosuudeksi toteutuneista kustannuksista jäi 8636,88 euroa. Trampoliinien toimittajaksi valikoitui Leikkiset Oy. Trampoliinialueen maanrakennustöistä ja asennuksesta vastasi Konetyö Sillsten Oy. Maanrakennustyöt, tarviketoimitukset sujuivat aikataulussa, joten alueen rakentaminen sujui suunnitellusti. Trampoliinialue oli käyttövalmis elokuussa 2021. Trampoliinipuisto on lisännyt ulkoliikuntamahdollisuuksia ja leikkipaikkoja Ypäjällä. Trampoliinipuisto on ollut varsinkin lasten ja nuorten sekä perheiden käytössä.

 

Ulkokuntosali

 

Tule tutustumaan Pertunmäkeen vuonna 2022rakennettuun ulkokuntosaliin. Ulkokuntosalilla on seitsemän vastuksellista laitetta; vaakasoutu, hauiskääntö, pystypunnerrus, reiden ojennus, penkkipunnerrus, vatsarutistus ja jalkakyykky. Opastusta laitteiden käyttöön voi tiedustella kunnan liikunnanohjaajalta Juhamatti Jokiselta (p. 044 4352 012 tai juhamatti.jokinen@ypaja.fi).

Yleisurheilukenttä

 

Pertunmäen yleisurheilukenttä on avoinna erilaiseen yleisurheillun. Tule esimerkiksi hyppäämään korkeutta tai pituutta tai haasta kaverisi juoksukilpailuun. Kentän keskiosan viheralueella voi kesäkaudella pelata myös jalkapalloa.

Kurjenmäen alue

 

Kurjenmäen alueella sijaitsee monille ypäjääläiselle tuttu Rautarinne laavuineen sekä vuonna 2021 valmistuneet kuntoportaat, Kurjenportaat, jotka johdattavat Rautarinteen päälle. Kurjenmäki tarjoaa liikunnallisia mahdollisuuksia sekä talvi- että kesäaikaan!

Kurjenportaat

Kurjenportaat toimivat keväästä syksyyn kuntoportaina, joita pitkin pääsee aina Rautarinteen huipulle ja laavulle asti. Talvella portaat toimivat reippaiden pulkkailijoiden ja muiden mäenlaskijoiden apuna rinteen huipulle kiivetessä.

Rautarinne

Seutukunnan hienoin pulkkämäki kohoaa aivan Ypäjän keskustan tuntumassa. Talvella iltaisin valaistu mäki antaa laskijoilleen kovat vauhdit ja tarjoaa talvipäivään runsaasti iloa. Voit paistaa makkarat rinteen yläosan laavupaikalla.

Maastopyöräreitit

 

Vanhoja hevosreittejä on muutettu pyöräilykäyttöön syksyn 2023 aikana. Pyöräreitti kulkee vaihtelevassa sora- ja kangasmaastossa. Reitillä pärjää maastopyörällä tai muulla leveärenkaisella pyörällä.Ypäjän maastopyöräreitti alkaa Leppäkorventieltä ( Leppäkorventie sijaitsee 2km keskustasta Ypäjänkylän suuntaan). Reitti kulkee Letkunsuontien, Humppilantien, Vahteristontien ja Kartanonkyläntien kautta ja päättyy Ypäjän keskustan tuntumaan. Koko pyöräilyreitin pituus on 20,7 km. Reitille on laitettu opasteet ja sieltä voi helposti poiketa Talastuvalle tai kolin kodalle. Uusi pyöräreitti löytyy OutdoorActivesta ja Lipas-tietokannasta.

Uimapaikat

Caissaniemi

Caissaniemi (os. Tanilantie 110) on Ypäjän kunnan omistama virkistysalue, joka sijaitsee Tammelassa Kuivajärven rannalla. Alueella on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun, uintiin ja illanviettoon. Caissaniemi on tarkoitettu kuntalaisten virkistysalueeksi, lasten ja nuorten ohjattuun leiritoimintaan sekä kuntaorganisaation kokous-, koulutus- ja edustustiloiksi. Alueella ei sallita yleistä leiriytymistä. Caissaniemi on pääsääntöisesti avoinna ja vuokrattavissa (myös Ypäjän kunnan ulkopuolisille henkilöille) 1.6.-30.9. välisenä aikana ja vuokrausvaraukset tehdään kunnanvirastosta. Juhannusviikonlopun vuokraus päätetään vuosittain erikseen.

Caissaniemessä järjestetään Ypäjän kunnan asukkaille kesäkaudella yleisiä saunavuoroja, joista ilmoitetaan vuosittain erikseen.Saunominen on ilmaista Ypäjän kunnan kuntalaisille.

Caissaniemen järjestyssäännöt 2021

Murskan uimala

Murskan uimala sijaitsee 10-tien varrella osoitteessa Turuntie 385. Uida voi kalliolouhokseen muodostuneessa pienessä lammessa, jonka toisessa reunassa on lapsillekin sopiva hiekkapohjainen alue. Alueelta löytyy kattavat palvelut:

– grilli-kahvila Murskan paratiisi (avoinna keväästä syksyyn)
– pukukopit
– wc-tila

Piilikangas

Piilikangas on hiekkaranta puhdasvetisen pienen lammen rannalla. Piilikangas sijaitsee Koskentien varressa noin 7 km Ypäjän keskustasta osoitteessa Koskentie 687. Uimarannalla on pukukopit sekä puucee. Talvella Piilikankaalla voi pulahtaa Tuottajain tuvan saunan lämmöstä avantoon uimaan. Talvisaikaan saunat lämpiävät keskiviikkoisin kello 18-21 ja sunnuntaisin kello 15-18. Hinnat 5 € aikuinen tai koko perhe 8 € (järj. Kuusjoenkulman kyläyhdistys ja MTK-Ypäjä ry).

Ypäjänkylän uimakulju

Uimakulju sijaitsee Ypäjänkylän seuraintalon vieressä, Ypäjänkyläntie 868.